tiistai 1. syyskuuta 2015

Kiasma esittää: Robert Mapplethorpe

Kävin VIIMEIN lauantaina katsastamassa Kiasmassa Robert Mapplethorpe-näyttelyn (linkki), jota olin suunnitellut siitä lähtien, kun kyseisen setin jo keväällä hiffasin. Itse näyttelystä mut sai innostumaan Patti Smithin aivan mieletön kirja Just Kids / Ihan kakaroita, jonka luin keväällä. 

Näyttely oli just niin cool kuin olin ennakkoon ajatellut. Kun käyskentelin Kiasman käytävillä ja ihailin Mapplethorpen valokuvia kukkasista, eri aikakausien kuuluisuuksista, raamikkaista ihmisvartaloista ja mm. miesten sukupuolielimistä uppouduin täysin 70-80-luvun New Yorkilaiseen UG-elämän viboihin. Juuri siis sellainen arjen pieni get away, mitä taiteelta voi parhaimmillaan saada.

Kuva: Wikipedia

Näyttely on aikalailla kaksijakoinen. Se on ehdottomasti puheenvuoro aikansa homokulttuurille sekä perusnormeista poikkeavalle seksuaalisuudelle. Osa näyttelystä saattaa sadomasokismisten kuviensa takia herkimpiä hätkähdyttääkin, joskin kyseinen alue on "rajattu" erillisin ilmoituksin. 

Toisaalta näyttely on kunnianosoitus veistoksellisille ihmisvartalolle ja sielukkaille kasvoille, joista itselle jäivät päällimmäisenä mieleen naisten kehonrakennuksen ensimmäisestä maailmanmestari Lisa Lyonista otetut kuvat sekä toki klassikko-otokset mm. Patti Smithistä, Grace Jonesista ja Arnold Schwarzeneggeristä.

Ennen kaikkea oli makeeta aistia se aitous ja rakkaus kuvista, jotka Robert oli ottanut läheisistä ihmisistään ja varsinkin ensimmäisestä kuvattavastaan Patti Smithistä. Näyttelyssä esitetyt videot antoivat vielä oman lisänsä kokemukselle ja mulle iski myös muuten ihan järjetön New York-matkakuume!

Näyttely on esillä Kiasmassa vielä 13.9. asti, joten vielä ennättää mestoille.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti