perjantai 10. heinäkuuta 2015

Aamupala, aamiainen, breku, brekkari eli päivän pääateria!


Rakastan aamupalaa. Se on mulle ehkä päivän zenimäisin hetki, jolloin ideaalissa tilanteessa saan nauttia brekun ihan rauhassa, heräillä uuteen päivään hitaasti ja funtsia vähän, mitä tuleman pitää. 

Näin ei kyllä aina ole ollut. Ainakin ensimmäiset 25 vuotta elämästäni olin vaihtelevan surkea aamupalan syöjä. Ei maistunut. Tosin, olin silloin myös muutenkin aika surkea syömään järkevästi. Varsinkin nykyään, kun liikkuu paljon, on aamiaisen merkitys korostunut. Sen pitää olla terveellistä, monipuolista, ravitsevaa, riittävää, eikä ikinä mautonta. 

Arkisin toki saatan mennä vähän matalamman aidan yli, mutta viikonloppuisin sitten fiilistellään urakalla. Tässä muutamia otoksia viimeiseltä parilta kuukaudelta, mitä ravitseva ja hyvä aamiainen mulle tarkoittaa. Lisää loputtomia ruokakuvia löytyy mun Instagram-tililtä kiiander-nimimerkin takaa.

El clásico eli kaurapuuroa, mustikoita, raejuustoa ja kahvia 

Kreikkalaista jugurttia, kaurahiutaleita, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, hunajaa, itsemehustettua vihermehua, kananmuna ja kahvia

Viikonloppubreku: vihermehua, kaurapuuroa mustikoilla ja maapähkinävoilla, paistettuja munia, mansikoita ja kahvia

Nopeampi vkl: Kaurapuuroa, mustikoita, keitettyjä munia ja kahvia

Klassikko pt. 2: kaurapuuroa, mehukeittoa, raejuustoa, banaani, kahvia

Banaanipannukakut marjoilla, maapähkinävoilla ja rahkalla

Bataattipannukakut mustikoilla ja kahvia

Marjasmoothie. Mukana tällä erää tofua, pakastemarjoja, vettä ja superfoodeja

Klassikko pt. 3: kaurapuuroa, marjoja, vihermehua ja kahvia

Klassikko pt. 4: kaurapuuroa, marjoja, raejuustoa, itsepuristettua appelsiinimehua, kahvia

Munakas, kasviksia, kahviaTämän hetkinen lemppari lienee: turkkilaista/kreikkalaista jugurttia, kuivattuja hedelmiä/marjoja (omena, rusina, kirsikka, karpalo), kaurahiutaleita, cashew-pähkinöitä, tuoreita marjoja, hunajaa ja kahvia. Usein kylkeen myös muna tai kaksi.

Mulla on vuosia säilynyt aika samantyyppiset peruselementit aamupalassa. Aamupalassa pitää olla jokin proteiini (raejuusto, kananmuna, heraproteiini jne.), kasviksia ja/tai marjoja sekä yleensä hiilihydraattia ainakin treenipäivinä (hedelmät, puuro). Rasvaa tulee yleensä luonnostaan munista tai maitotuotteista, mutta usein otan lisäksi myös pehmeitä rasvoja esim. pähkinöiden tai maapähkinävoin (parasta!) muodossa.

Valkoista sokeria en käytä ikinä makeutukseen oikeastaan missään, vaan esimerkiksi pannareiden riittävä makeus tulee luonnostaan banaanista tai vaikkapa bataatista. Proteiinia niihin saa kananmunan valkuaisten lisäksi enemmän lisäämällä vaikkapa mautonta heraa tai riisiproteiinijauhetta. Pannarireseptejä on kokeiltu ainakin tsiljoona ja nykyään ne meneekin enemmän tai vähemmän fiilispohjalta.

Niille, ketkä sanovat, ettei aamulla ole aikaa syödä: a) laita kello puoli tuntia aiemmin soimaan, b) ota aamiainen mukaan töihin (kuten ite usein teen) tai c) tee vaikka smoothie illalla jääkaappiin valmiiksi. 

Ja niille, kenelle ei aamupala maistu: totuta kroppa pikkuhiljaa siihen, että aamulla on nälkä. Tämä myös kertoo siitä, että aineenvaihdunta toimii normaalisti. Syö päivän mittaan säännöllisesti, äläkä esimerkiksi ahda ennen nukkumaanmenoa liian tukevaa/kaloripitoista ateriaa huiviin. 

Mitäs piditte? Tykkäättekö itse aloittaa aamun runsaalla aamiaisella vai kituutatteko lounaaseen asti pelkän kahvin voimalla?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti